Wednesday, May 5, 2010

APAM AISKRIM SODA ISTIMEWA





BAHAN-BAHAN:
200 GM GULA
200 GM TEPUNG GANDUM(DI AYAK)
3 BIJI TELUR(DI BASUH TERLEBIH DAHULU)
1 SUDU TEH OVALET
150 ML AIR AISKRIM SODA

CARA-CARA PENYEDIAAN:
1)SEDIAKAN AIR KUKUSAN.
2)PUKUL GULA,OVALET DAN TELUR SAMPAI GEBU DAN RINGAN.
3)MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT.GAUL RATA.
4)AKHIR SEKALI,CAMPURKAN AIR AISKRIM SODA TADI.
5)BAHAGIKAN KEPADA BEBERAPA WARNA IKUT KEHENDAK MASING-MASING.
6)TUANGKAN ADUNAN KE DALAM ACUAN APAM YANG TELAH DI LAPIK DENGAN PAPER CUP TERLEBIH DAHULU.
7)KUKUS SELAMA 15-20 MINIT.
8)SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN.SESUAI DI MAKAN BILA-BILA MASA.

No comments:

Post a Comment